Mojih 5 važnih životnih lekcija 2019.godine

1.Ne treba brinuti o stvarima koje ne možete da kontrolišete

Čini mi se da bez obzira da li je jedna ili hiljadu stvari u pitanju, na čiji nepredviđeni tok nemamo uticaj, stres je uvek isti, baš kao i napor koji ulažemo ne bi li vratili stvar pod kontrolu. U ovoj godini konačno sam uspeo da se nosim sa nepredviđenim okolnostima a da to za posledicu nema kosmos mojih pokidanih nerava i bučnih, bezbroj pitanja. Opsesija planiranjem i kontrolisanjem pre svega u poslu, pružala je najveći otpor u ovoj rekao bih najtežoj borbi sa sobom do sada. Evo šta sam uradio. Prvo, bio sam spreman da ništa ne može da me iznenadi. Drugo, nakon što sam učinio sve što je u mojoj moći da rešim neplaniranu situaciju, stvar bih jednostavno pustio da se razvija svojim tokom. Treće i ono najvažnije, umesto što bih brinuo, bio sam spreman da reagujem. Ili ću udahnuti ili izdahnuti, zadihati se više neću sigurno. Negativni misaoni procesi su najbolji saveznici straha i zato ih treba eliminisati odmah na početku. Naš um je najsloženije oružje na svetu. Ili ćemo ga usmeriti protiv sebe ili protiv svega onoga što je protiv nas. Akciju nekada ne možemo kontrolisati, reakciju svakako možemo. Uostalom, čemu stres? Sve uvek dođe na svoje. I kada nije tvoje.

2.Nepoznato je izazov, magija i uzbuđenje

Ali pre svega prilika da u tom nepoznatom sretnete sasvim drugačijeg sebe. Izlazak iz poznatog okruženja ili kako ga mnogi nazivaju ,, zona komfora,, pre svega na ispit će staviti vašu veru u sebe. A vera čini čuda! Gde ima vere, nema straha! I samo kada zakoračite u nepoznato, prirodno sasvim rekao bih, pažnju ćete sa prošlosti i svega poznatog preusmeriti na budućnost i neka sasvim nova očekivanja. I taj osećaj je FANTASTIČAN!

Oh, taj strah

Da, strah je največi neprijatelj svake radosti. Ja sam kao svaka šizodina devica čak i prečesto bio sklon ispipavanju stvarnosti. Ko, gde, kad, kako, zašto, i sva ta sranja dok jednom pre 10 godina nisam spakovao svoje kofere i probudio se u Majamiju. Izgubljen, dezorijentisan, uplašen. Ali je život sa mnom imao savršen plan. Pokazao mi je svet, njegove predele i gradove, omogućio kvalitetna poznanstva, i pružio priliku da usavršim jezike. Naučio sam da kada pobediš svoje najveće strahove, najbolje stvari dešavaće ti se na jednostavan način i da je sve u jednostavnosti. Od tada me ne zanimaju dubine, već slobodan pad. Ili ćeš da skineš sve sa sebe i zaroniš ili ćeš zamišljati sav taj svet ispod površine koju jedino vidiš. Sve ostalo je demagogija. Nepoznato oslobađa čoveka tereta dosadnog i prepoznatljivog iskustva. Meni je baš taj korak u nepoznato ove godine doneo sasvim nove životne priče prepune novih prizora, događaja i ljudi. Omogučio mi je neke nove dimenzije kreativnosti, usavršio moje veštine i znanje, pripremio za neke nove uspehe koji zahtevaju mnogo više napora i rada na sebi. Iskorak u nepoznato sasvim sigurno će podići nivo vašeg samopouzdanja jer Bože moje, niste ni bili svesni koliko zapravo možete. Jedno je sigurno, kad malo bolje razmislim, najbolje stvari u životu su mi se dešavale baš onda kada za njih nisam imao hrabrosti ali sam ipak pristajao na rizik. I da, nepoznato nije nikakav Wonderland,  već zona bez navika, šablona, predrasuda o nama samima u kom se ipak čuda dešavaju.

3.Pre nego što zaurlaš za onim što nemaš, pogledaj šta sve imaš

Nije floskula. Ovo stvarno radi. Možda iza sebe nemam putovanja od milion dolara, ali imam putovanja od milion slika i utisaka. Možda nemam auto koji želim ali uvek stignem gde poželim.  Možda nemam posao snova, ali sam u svakom poslu našao jedan san koji sam sledio. Nisu mi bile potrebne hiljade i hiljade evra da bih proputovao pola sveta, već želja. Počeo sam da slušam ono što mi govore umesto da brinem o onome što bi možda rekli. Toliko toga se dešava sada i ovde i baš prema tome smo, nepravedno toliko surovi da nekada sadašnjost učinimo potpuno beznačajnom iako je već sutra ona deo naše lične, veličanstvene istorije. Nekad smo i krvnički opterećeni budućnošću da nam lepota jednostavnosti sadašnjeg trenutka iščili bez da smo je zagrlili i zahvalili na osećaju ispunjenosti i radosti.

4.Meni pripada sve

Kako da ne. Ne pali se Nikola. Raskrstio sam sa tim. Ne pripada mi ništa osim ono što zgrabim, a to je ono što sam želeo. Baš to je ono što me je naučilo procesu selekcije – važnog od nevažnog. Ne kažem da se hiljadu puta nisam zaleteo u sve ono što me suštinski nije usrećilo, ali avaj, vežbao sam slobodan plan i kandže. I svaki put kada ulovio radost, bio bih beskrajno zahvalan. Pripada mi samo ono za šta sam se izborio i ono što je dobro za mene. Ono što ti klizi iz šaka treba pustiti, ono što ostane čvrsto zgrabiti. Nema tu nauke.

5. Najmanje promene mogu da naprave najveće razlike

Verujem da svako od nas poseduje bar 1 razlog sa neku promenu isto kao što verujem da 90 posto ljudi odmahne rukom pred tim unutrašnjim pozivom. A baš ta jedan, može biti suštinski. Tu na scenu stupa ona čuvena ,, Sutra ću ,, – dakle nikad. Ovu godinu sam posvetio tome da svemu što mi je palo na um izađem u susret i pružim šansu. Trudio sam se da maksimalno iskoristim vreme u ostvarivanju planova ako bih i najmanje osetio da činim pravu stvar. Više me uopšte ne zanima da budem u pravu, već da budem srećan. Beskrajno zahvalan na darovima 2019.godine! Srećni praznici!

About the Author

Mr.Nicolleto
Karlovački djak. Sin ravnice. Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Uvek pored Dunava. Zaljubljen u Atinu, Istanbul i Beograd. Psi i fotografija.

12 Comments on "Mojih 5 važnih životnih lekcija 2019.godine"

  1. Srećni praznici Nik!

  2. I da te ima češće na blogu u 2020-oj dragi čoveče!

  3. Sve najbolje, fantasticni covece! Koliko toga iz tebe izlazi pisanim recima, cesto ne mogu da verujem. Bog ti dao zdravlja, blagoslov za sve u zivotu.

  4. Srećna i tebi Niki! I piši nam češće 🙂

  5. “Više me uopšte ne zanima da budem u pravu, već da budem srećan”

    Šta jes’ jes’ … 🙂 lijepo rečeno

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: