Vrnjačka Banja – jedno putovanje, milion utisaka

Na poziv novotvorenog hotela Tonanti 5*, Turističke organizacije Vrnjačke Banje i Opštine Vrnjačka Banja, proteklog vikenda sa kolegama blogerima, boravio sam u Vrnjačkoj Banji u okviru Blog Travel Tour-a Vrnjačka Banja 2019. Kraljica srpskog turizma, Vrnjačka Banja koja danas više ne liči na onu Banju pre deset godina, dočekala nas je u svojoj raskošnoj lepoti. Uređeni parkovi, nove fasade starih vila, dekorativna rasveta, besprekorno uređeni parkovi, novi putevi, naterali su nas da na trenutak pomislimo da nismo u Srbiji. Ipak jesmo, u otmenoj, modernoj Srbiji koja inspiriše! Ostajem zatečen činjenicom koliko se Banja izgradila od mog poslednjeg boravka i sa nestrpljenjem krećem u veliku decembarsku banjsku avanturu.  

Dobro je znati

Vrnjačka Banja se nalazi u Centralnoj Srbiji, na oko 200km od Beograda i 25km od Kraljeva, na plodnim obroncima planine Goč. Ovoga puta u Vrnjačku Banju stigli smo novoizgrađenim auto-putem Miloš Veliki, preko Čačka i Kraljeva i odmah da vam kažem – oduševljeni smo! Banja je danas nikad bliža! Klima u Banji je umereno-koninentalna i njena nadmorska visina od 220-300m blagotvorna je za čitav organizam. Kako je okružuju planine Goč i venci Gledačkih planina, veliki broj dana u ,, Srpskim Karlovim Varima,, kako nazivaju još Vrnjačku Banju je zapravo bez vetra – čak 170!

Od lokacije do destinacije

Vrnjačka Banja je nedavno proslavila 150. godina turizma. Nakon oslobođenja od Turaka, na poziv Kneza Miliša u Srbiju stiže čuveni geolog Žigmund Herder koji u izveštaju nakon ispitivanja banjskih voda navodi da su vrnjačke mineralne vode izuzetno visokog kvaliteta, poredeći ih sa vodama najpoznatije Češke banje – vodama Karlovih Vari. Banja ulazi u fazu velikih ulaganja, jer se glas o lekovitosti banjskih voda munjevitom brzinom proširio medju narodom. Apotekar Dilber, prvi započinje flaširanje vrnjačke mineralne vode,koju je potom prodavao u Beogradu.

Ono što je Banju danas pozicioniralo kao najpopularnije, pre svega mondensko lečilište, potom i destinaciju jeste raskošna arhitektura njenih vila. Radjanje Banje kakvu danas poznajemo dugujemo namesniku Aleksandra Karađorđevića – tadašnjem generalu Jovanu Belimarkoviću, koji je prvi podigao velelpno zdanje koje smo imali prilike da posetimo. Belimarkovićev primer zapratili su mnogi viđeni ljudi tog vremena pa su ubrzo počele da niču velepne vile i letnjikovci srpskih političara i birokrata. Najčešći gost Belimarkovićeve vile bio je i sam kralj Aleksandar Obrenović ali i njegova majka, kraljica Natalija kojoj se pripisuje posebna zahvalnost za razvoj Vrnjačke Banje.

Banja je luksuz sa 5* – Hotel Tonanti

Naš domaćin, Hotel Tonanti prevazišao je očekivanja kada su standardi i kvalitet hotelske usluge u pitanju. Lociran u samom centru, ovaj jedini hotel sa pet zvezdica u Vrnjačkoj Banji, otvoren polovinom ove godine već je postao omiljeno mesto korporativnog sveta ali i individualnih gostiju. U hotelu nas je sačekalo ljubazno i srdačno osoblje, koje se tokom našeg boravka u hotelu trudilo da izađe u susret svim našim zahtevima. Već prilkom prvog susreta bilo je jasno da je five star usluga neprikosnoven imperativ.

Hotel Tonanti raspolaže sa 143 sobe različite smeštajne strukture. Standard jednokrevetne i dvokrevetne sobe, trokrevetne sobe i apartmani kao i lux president apartman površine 100m2 odgovoriće na potrebe i onih najzahtevnijih. Ono što kao hotelijer odmah primećujem jesu besprekorno uredne sobe, izuzetno komforne sa dominantnim staklenim površinama koje obezbeđuju i više nego dovoljan protok dnevne svetlosti pa rad u sobi predstavlja zadovoljstvo.  U prostranim kupatilima čeka vas luksuzna kozmetika.

Hotel Tonanti raspolaže sa tri moderno opremljene konferencijske sale, vrhunske tehničke opremljenosti. U zavisnosti od režima postavke varira i broj mesta kojima sale raspolažu. Kapacitet najveće sale je u bioskopskoj postavci 300 mesta, dve manje mogu da prime 15-20 osoba pa su kao board roomidealne za poslovne pregovore, prezentaciju kompanije ili proizvoda ali i sastanke upravnih odbora. Sasvim je izvesno da će ovaj hotel postati regionalni kongresni centar u budućnosti.

Hotel Tonanti raspolaže sa dva restorana ( a la carte i pansionski – za goste hotela ) Vrhunski majstori dizajnirali su jedinstven menu pa je tako gastronomski užitak sasvim neizbežan. Primetno je da konobari odlično poznaju sadržaj menija kao i vinsku kartu pa ukoliko niste sasvim sigurni u svoj izbor jela ili ne poznajte baš dobro uparivanje hrane i vina, prepustite se preporuci vašeg konobara. Određenim danima u a la carte restorana očekuje vas bogat muzički program što sasvim sigurno ovom hotelu obezbedjuje centralno mesto okupljana građanstva.

Spa i Wellness zona hotela Tonanti bez presedana predstavlja jedinstven, luksuzan kompleks u Srbiji. U sklopu pomenute Spa zone nalazi se slana soba, tri saune, parno kupatilo, plutajuća kada i prostorije za masažu. Hotel poseduje i unutrašnji bazen površine 300m2, kao i otvorene bazne od 600m2 za odrasle i bazen za decu površine 50m2. Takođe, za sve ljubitelje sporta tu je i teretana hotela Tonanti. 

Ukoliko u Vrnjačku Banju putujete sa decom, imam sjajnu vest za vas. U sklopu hotela nalazi se i igraonica za decu sa profesionalnim animatorima, koji će se u besprekorno dizajniranom i pre svega sigurnom dečijem prostoru u potpunosti posvetiti vašim mališanima. 

Banja je zdravlje

Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam mineralnih izvora. Mineralni izvor Topla voda, nalazi se u Vrnjačkom Parku, kod Rimskog izvora, u centru i specifična je po temperaturi koja je ista temperaturi ljudskog tela (36.5 C ) Izvor Snežnik nalazi se kod Vrnjačke reke, dok je izvor Slatina smešten u blizini Lipovačke reke. Izvor Jezero je smešten u banjskom parku na sredini puta između izvora Snežnik i Slatina, a Beli izvor se nalazi u blizini ušća Lipovačkog potoka u Lipovačku reku. Izvor Borjak nalazi se na 700 metara uzvodno uz Vrnjačku reku, od izvora Snežnik. Vrnjačko vrelo je smešteno na između Kraljeva i Kruševca.

Banja je kultura

Svakako jedna od najlepših građevina u zoni banjske promenada je i sadašnja zgrada Narodne biblioteke, čija se istorija vezuje za čak 100 godina unazad. Prvobitno ,, Šucin paviljon,, u okviru kog se nalazila i prva čitaonica u koju su sa radoću svraćali Vrnjačani kako bi prelistali novine ili proćaskali o dnevno-političkim temama. Danas je ovde biblioteka ,, Dragan Radić ,, nazvana po uglednom Banjskom lekaru i piscu a koja broji više od 40.000 naslova. Raskošna arhitektura sa polovine 20-veka i danas privlači poglede prolaznika. Nesumnjivo je da Vrnjačani vole kulturu i aktivno učestvuju u kulturnom životu svog grada.

Banja je ljubav

Da li ste vezali katanac a potom ključ bacili u reku da ne bi doživeli tužnu sudbinu učiteljice Nade i srpskog oficira Relje? Jedan od tri simbola Banje, ako ne i najpoznatiji svakako je ,, Most ljubavi,, Legenda kaže da su se u sam osvit strašnih ratnih dešavanja zavoleli Nada i Relja koji je ubrzo potom otišao u rat, u Grčku. Nada ga je čekala, ali je Relja zavoleo Grkinju i nikada se više nije vratio. Nada je kopnila u bolu i na kraju umrla. Potrešene Nadinom sudbinom, devojke su počele da vezuju katance za ovaj most, a ključ bi potom bacale u reku. Pesma ,, Molitva za ljubav ,, najčuvenije srpske pesnikinje svih vremena – Desanke Maksimović, koja počinje stihovima: „Brzo kao kratkovečne cveća liske i ova ljubav staće da se kruni i drobi,  žedan je zaborava tamni vir,, nastala je upravo inspirisana ovom pričom. Desanka je i sama često bila gost Vrnjačke Banje. Uživala je u dugim šetnjama i razgovorima sa ovdašnjim ljudima.

Drugi most na Vrnjačkoj reci posvećen je matematici. šahista Svetozar Gligorić je 2011. godine organizovao simultanku na tablama pored reke. Među učesnicima simultanke bilo je i matematičara, koji su u to vreme prisustvovali prvom simpozijumu matematičara u Zamku Belimarković. Tu su još i mostovi ,,Daljinar,, kao i filmski most ,, Ko to tamo peva ,, podignut u čast Bate Stojkovića.

Banja je vrhunsko vino

Tokom boravka u Vrnjačkoj Banji, bili smo gosti i Vinarije Grabak. Vinarija GRABAK se nalazi na sunčanim brežuljcima Vrnjačke Banje udaljena od centra samo 700 m.

Kompleks vinarije je na površini od dva hektara gde se nalazi i vinograd sa 2.400 čokota vinove loze sorti: Prokupac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tamjanika, Sauvignon Blanc i Rizling. U kompleksu vinarije GRABAK se nalazi i šumarak grabove šume po kome je i vinarija dobila i naziv. Vinarija, osim proizvodnog dela, posedujue i vinski podrum sa degustacionom salom i smeštajnim kapacitetom u brvnari koja je okružena grabovom i hrastovom šumom. U kompleksu su grabak se još nalaze dva bazena za relaksaciju i opuštanje i tereni za tenis, basket i odbojku na pesku.

Banja su parkovi

Da li ste znali da parkovi u Banji zauzimaju značajan porcenat gradskih površina, shodno tome obezbedjan vam je mir i prostor bez bučnog saobraćaja. Dužina šetališta od preko 2km prepuna zaštićenih stabala lipa kojim su nekada rado šetali velikani srpski književnosti i glumišta, Gaga Nikolić, Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Maksim Gorki i drugi svakako je nezaobilazna putanja tokom boravka u Banji. Mi smo iskoristili priliku da posetimo i Japanski park, izgradjen 2011. godine sredstvima lokalne samouprave i donacije Japana, koji se prostire na oko 3.000 m2.

Banja je noćni život

Banja je za babe, čuli ste hiljadu puta! Yea, right! Nikada se u nismo bolje proveli nego u Banji u klubu SAVKA na derneku do zore. Noćni život Banje je raznovrsan i svako može da pronađe nešto za sebe. Veruj mi na reč, Banja je tvoja sledeća destinacija!

Banja danas

Danas je Vrnjačka Banja kulturni, obrazovni i sportski centar banjskog turizma u Srbiji. Banja je danas grad ubrzanog razvoja infrastrukture vidljivog na svakom koraku. Grad čije se arhitektonske lepotice kupaju u novim fasadama, grad novih puteva i nove promenade.  Banja je danas jedno veliko gradilište koje sasvim sigurno u budućnosti obezbeđuje veliki broj radnih mesta i novih investicija. Vizija koja inspiriše druge gradove.

Banja je grad čija je srdačnost danas, kao i nekada privlači velike umetnike, boeme, knjuževnike, glumce ali i mlade koji žele da ostanu ovde i svojim idejama doprinesu razvoju lokalne zajednice. Banja su festivali i karnevali, muzika i Love Fest koji u svet šalje poruku ljubavi. Banja je stari fijaker i miris kolača lokalnih poslastičarnica. Banja je zagrljaj dobrih ljudi! Banja je u srcu!

Voleo bih da čujem i vašu priču! Napiši u komentaru po čemu ti pamtiš Vrnjačku Banju!

About the Author

Mr.Nicolleto
Karlovački djak. Sin ravnice. Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Uvek pored Dunava. Zaljubljen u Atinu, Istanbul i Beograd. Psi i fotografija.

38 Comments on "Vrnjačka Banja – jedno putovanje, milion utisaka"

 1. Savršeno Nikoleto! Vidim da si uživao 🙂 Bila sam letos tako da delim tvoje mišljenje. Nadam se da se vidimo uskoro negde 🙂

 2. Ma ti si ljubav čoveče!

 3. Trebali ste gospodine malo da se raspitate kod tih srdacnih ljudi da li one zele takvu Vrnjacku banju koju placeno velicate. Uskoro od tih hotela necemo moci ni cestito se prosetamo a taj Tonanti jel ti receno ko uopste drzi. Podigli to ruglo u centru Banje, to moze samo u Srbiji, zato niko ziv u taj hotel i ne ide. Bolje da ste pisali o divljoj gradnji nego sto izmisljate bajke koje servira sns, nece to proci.

  • Lepota je u oku posmatrača i samo slep ne vidi promene u Vrnjačkoj Banji. Ukoliko se porporcionalno ne razvija turistička ponuda i potražnja, uspeh će izostati. Svoje političke stavove izražavajte na izborima, a ja ću kao građanin slobodne zemlje uvek pisati o svom impresumu.

  • Delimično ste u pravu. Niko normalan ne želi da bude zatrpan građevinama ali u svakom popularnom turističkom mestu je tako. Pogledajte npr. Veneciju i tamo su protesti stanovništva. To je sudbnina svih popularnih destinacija.

 4. Love fest kida. Treća godina zaredom. Ove smo se umalo ubili sa pasarele 🙂 sve ti je jasno…

 5. Hvala za ovu lepu priču iz mog kraja, sad je još veća nostalgija za Banjom.
  Lep pozdrav Nikola

 6. Ja je pamtim po izletima na Goč ali i lošim pristupnim putevima i lepim parkovima kod onog izvora. Uvek me je fasinirala činjenica koliko je to uredno mestašce jer u onom potoku nikada nisam video smeće. Drago mi je da se Vrnjačka Banja ovako lepo razvija. Pozdrav druže.

 7. Bravo! Kao i uvek od tebe! Lokacija dostojna putnika!
  Pozdrav!

 8. Ja sam je zapamtila po kisi koja je tri dana lila kao iz kabla pa nam je odmor u Vrnjackoj banji preseo. Inace stvarno lep grad barem ono sto smo uspeli da vidimo.

  • Zahvaljujem na komentaru Gordana. I nas nije baš najbolje poslužilo vreme, bilo je i kiše ali nismo dozvolili da nam to povari raspoloženje. Nadam se da ćete uskoro imati prilike da opet boravite u Banji.

   Pozdrav!

 9. Svratite i kod nas Nikola, poziv stoji da budete naš gost!

 10. Po čemu pamtim Vrnjačku Banju?!?! Jao Nikoleto iskreno po pljeskavicama u Dobroj Klopi i masažama u Solarisu, po otpadanju u onom velikom parku i kevi koja zove kao luda u 3 ujutru da vidi jesam živa 🙂 Hoćeš još 🙂 xexe

 11. Naša najlepša Banja prelepa, još lepša u tvom viđenju i promovisanju. <3 < Meni će ubuduće biti još lepša i draža. <3

 12. Po doner kebabu kod Alibabe!!!

 13. Nakon ovog teksta, ostaje mi samo želja da imam vodiča poput tebe i ekipu poput tvoje i pravac Vrnjačka Banja – užitak i provod su zagarantovani!!!

 14. Banju pamtim po tazbini 🙂

 15. Tamo samo dolazi u obzir kad nije leto jer je nemoguće naći sto u onim baštama i sesti negde od gužve. I maj je katastrofa jer je poplava osnovaca na rekreativnoj koji urlaju na sve strane. U Kruni je ubedljivo najbolja klopa. Vile jesu lepe ali ja nisam stekla utisak da se one održavaju nešto preterano. Ja kad sam bila taj dvorac Belimarković se bukvalno raspadao.

 16. Love Fest definitivno. Taj festival ima ogroman potencijal, nadam se da će uspeti da ga iskoriste.

 17. Dodjite kad je dan zaljubljenih jer imamo takmicenje najduzeg poljupca na mostu ljubavi. Bude uvek puno ljudi i zabave na sve strane. Pozz

 18. serbiantraveller | January 8, 2020 at 4:44 pm | Reply

  Ja pamtim Vrnjačku Banju po najlepšim i najdužim šetnjama u životu, po jednom katancu i krofnama sa čokoladom 🙂 Svidja mi se kako si izvukao ono najlpše iz Banje. Srećni praznici!!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: