Pet razloga da ovog leta posetite Sloveniju

Protekle nedelje boravio sam par dana poslovno u Sloveniji. Kroz Sloveniju sam do sada prolazio više puta, uglavnom na putu do Italije bez nekih većih zadržavanja. Činila mi se uvek tako blizom, da od želje da pre svega proputujem celu Evropu, kasnije i svet nikada nisam imao ozbiljniji plan posete ovoj prelepoj zemlji. Ovoga puta ukazala se prilika da spojim lepo i korisno, tačnije posao i zadovoljstvo.

Boravak u Ljubljani iskoristio sam za susret za gradonačelnikom Ljubljane, gospodinom Zoranom Jankovićem sa kojim sam vreme proveo u neformalnom i prijateljskom razgovoru. Podsetio bih samo da značajan broj turista iz Slovenije posećuje Srbiju, pre svega Beograd i Vojvodinu. Posebnu zahvalnost dugujem drugarima i divnom osoblju Turističke organizacije Vojvodine kao i TO Ruma na uvek bezrezervnoj podršci i saradnji. Svakako, spomenuo bih i susret sa gospodinom Petrovičem, vlasnikom SLO Tour-a i njegovom divnom suprugom.

Tri dana boravka u Ljubljani, bilo je sasvim dovoljno, da naizgled manji grad upoznam prilično dobro, uglavnom u popodnevnim satima kada bih pozavršavao sa poslovnim obavezama. Uprkos umoru i iscrpljenosti zbog brojnih sastanaka, nisam oklevao pred dugim šetnjama. Pravilo, da se svesno izgubim u ulicama grada koji prvi put posećujem, ni ovoga puta nije izostalo. Iako me je taj avanturički mazohizam u Valensiji i Istanbulu koštao napada panike, znao sam da je Ljubljana isuviše mala da bih se u njoj potpuno zagubio.

Prema zvaničnim informacijama, Ljubljana je jedna od najmanjih prestonica Evrope. Broj stanovnika procenjuje se na oko 300.000. Geografski gledano, rekao bih da se smestila u jednoj od najlepših kotlina starog kontinenta, između Alpa i Jadrana. Dva partnerska grada Ljubljane su i moja dva omiljena – Beograd i Atina. Prvo što ćete uočiti u Ljubljani, a što je posebno izazvalo moje oduševljenje jeste bezbroj biciklista koji revnosno voze jasno obeleženim trakama. Čini mi se da je veća verovatnoća da vas u Ljubljani pre udari biciklista nego automobil. Biciklističke staze, kao i drumske trake su nove, savršeno obleležene, uredne i pregledne. Druga stvar koju neizostavno morate primetiti, pored ogromnog broja ljudi iz Srbije, Bosne i Hrvatske koji žive i rade u Sloveniji, jesu brižljivo održavane fasade, bez grafita koje, ne sećam se da sam igde video. Na svakih par metara nalaze se jasno obeleženi putokazi tako da vrlo lako stignete do najpoznatijih kulturnih i istorijskih objekata i spomenika.

5 razloga da posetitie Ljubljanu ovog leta

Ljubljana je istorijski grad

Legenda kaže da su Ljubljanu osnovali Jason i Argonauti koji su se upravo na mestu današnje Ljubljane zaustavili na putu ka Grčkoj noseći zlatnog ovna. Međutim, ako pažljivije pogledate oko sebe, pre svega arhitekturu i ostatke starih utvrđenja, pomislićete da su grad osnovali Rimljani, što nije isključeno. Ljubljana je kroz svoju istoriju igrala ključnu ulogu kao mesto važnih odluka poput onih na Lajbaškom kongresu. Zanimljivo je da je Ljubljana jedan od retkih, ako ne i jedini grad koji je tokom okupacije fašističke Italije bio kompletno okružen bodljikavom žicom u dužini od 32 km. Ljubljana pamti i strahovite zemljotrese od kojih se najrazorniji desio 1895. a koji je skoro uništio grad.

Ljubljana je lepa

Bez sumnje, Ljubljana je jedan od najlepših evropskih gradova. Možda njen šarm leži upravo u njenoj veličini. A možda njena lepota može da se pripiše i zelenoj reci Ljubljanici koja je opasuje a uz čiju su obalu svoje mesto pronašli brojni romantični restorani, barovi, prodavnice pažljivo uređenih izloga gde ništa nije višak. Gradska kuća je svakako jedna od najlepših građevina starog jezgra grada, pored naravno velepne crkve Sv. Nikole. Prešerenov trg, kojim dominira spomenik pesniku zagledanog u prozor svoje drage mesto je okupljanja i centar gradskog života. Ukoliko se sa Prešerenovog trga uputite ka starom gradu prelazeći jedan od tri mosta ( tromostje ) na trgu stižete do velepne Robove fontane napravljene od belog mermara zbog čije je izgradnje Frančesko Roba umalo bankrotirao.

Ljubljana je zelena

Kao što spomenuh u prethodnom pasusu, nemoguće je ne uočiti divnu zelenu boju reke Ljubljanice. 2016. godine, Ljubljana je proglašena i zelenom prestonicom Evrope. Monoštvo zelenih površina, besprekorno održavanih prostire se celim gradom. Svakako, najdominatnija zelena površina jeste brdo sa čijeg se vrha uzdižu zidine velepnog dvorca a sa čijih oboda pogled seže sve do Alpa. Posebno bih naglasio činjenicu da je Ljubljana grad parkova ( ukupno 28 ) koji se prostiru na preko 30 hektara od kojih je najpoznatiji svakako park Tivoli do kog se brzo i lako stiže iz samog centra grada.

Ljubljana je grad mostova

Veruje se da su prvi most na reci Ljubljanici podigli Rimljani. Meni se, od ukupno 17 mostova najviše dopalo tromostje, tri povezana mosta, čini mi se ujedno i najprometnija. Tu je svakako i most zmajeva podignut 1901 na mestu starog drvenog iz 1819. Tu je i noviji Mesarski most za pešake koji povezuje tržnicu i Petkovško nabrežje čije su ivice prepune katanaca.

Ljubljana je grad srdačnih domaćina

Ljubljana je grad koji na svakom koraku demonstrira ono što mi se najviše dopalo – duh evropske civilizacije i balkansku srdačnost i gostoprimstvo. Will be back Slovenia!

About the Author

Mr.Nicolleto
Karlovački djak. Sin ravnice. Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Uvek pored Dunava. Zaljubljen u Atinu, Istanbul i Beograd. Psi i fotografija.

18 Comments on "Pet razloga da ovog leta posetite Sloveniju"

 1. Divne slike Nikoleto. Bila sam kao klinka sa mojima, moraću ponovo ali ovaj put sa svojim klincima 🙂

 2. Nikoleto ljubim te u dušu slovensku <3

 3. Obožavam tvoje tekstove, tvoje slike…. obožavam tebe…. #ljubav za tebe, predivni čoveče ❤

 4. Uvek oduševiš! 💗

 5. Predivno dragi Nikola!

 6. zorica stevanovic | May 27, 2018 at 8:54 am | Reply

  prelepo, hvala za ovo divno puzovanje kroz sloveniju

 7. Zazubice nam praviš. Predivna zemlja i moja neostvarena želja ali ostvariću je kad tad!

 8. Odlična reportaža i savršene fotografije, kao i uvek. <3

 9. Divan putopis! Pre no što “odem”, moram da vidim Ljubljanu i Sloveniju. Mnogo ih volim, oduvek.

 10. Jesi sreo Đuru iz Zabranjenog pušenja? 🙂 I on pedala tamo 😉

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: