Deda Djurina vodenica

Iako sam proveo sjajan vikend u Loznici, Koviljači i rodnom mestu Vuka Karadžića – Tršiću i iako bi nadasve bilo logično da napišem post o vikendu za nama, ne mogu a da se otmem utisku fantastičnog, mirnog imanja u blizini Rume, na obroncima Fruške Gore, poznatijeg među lokalnim stanovništvom kao deda Đurina vodenica. Oaza mira i spokoja, ušuškana i skrivena od očiju prolaznika, deda Đurina vodenica svoju lepotu ponosno uzdiže kao kakav tron fruškogorski već evo dva veka.  Za vas sam pripremio i par fotografija koje sam lično napravio prilikom posete Đurinoj vodenici! Uživajte u deliću vremena koji sam zauvek uhvatio.


Znate, nisu Srem samo nepregledna ravna polja niz čije brazde nema pogled o šta zapeti. Srem su i useci, proplanci, vinogradi, useci i doline. Baš u jednoj takvoj, u ataru sela Rivica, kojom protiče Rivički potok, deleći plodne oranice kako nekakav par u svađi, Đurina vodenica, u kojoj kao da je vreme stalo, privlači tako slučajne putnike, kao svetionik na čijim stenama bi valjalo odmoriti, oči i dušu.


Čist i blag fruškogorski povetarac, živopisna priroda, uksuna organska hrana, domaća vina i rakije, ljubazni domaćini, učiniće da poželite da nikada ne odete ni pedalj dalje od onoga gde prestaje zvuk prirode i žubor potoka koji opasuje vodenicu.

About the Author

Mr.Nicolleto
Karlovački djak. Sin ravnice. Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Uvek pored Dunava. Zaljubljen u Atinu, Istanbul i Beograd. Psi i fotografija.

29 Comments on "Deda Djurina vodenica"

 1. Molim adresu ovog mesta odmah! Hvala.

 2. Lep tekst…predivne slike…ja cekam i post o Trsicu i Koviljaci ?
  ❤?

 3. Gde ti Nikolaki samo otrkiješ sve ovo čoveče, gde se ovo nalazi uopšte, nikad čula a želim da vidim slike su ti bajkaaaaa….. ljubim teee!

 4. Odlične fotografije druže. Jel PS ili nešto drugo? Ako nije tajna koji pst je za prvu fotku 🙂

 5. Sad bi svi hteli da su Sremci :)) Da da to je nas lepi kiceni Srem!!! Svrati do Maradika prijatelju da vidis kakve znametnosti mi tek imamo :)))

 6. Nikola Petrovic | May 3, 2017 at 12:36 am | Reply

  Zdravo, odlican ti je post kolega. Ako mozes da dopunis tekst Google lokacijom jer nikako ne mogu da nadjem ovu lokaciju na mapi. Hvala unapred.

 7. Pozivamo te da budes i nas gost i da uzivas par dana sa nama uz Drinu.Prvom prilikom cu se potruditi da posetim deda Djurin salas jer ovo izgleda kao iz bajke, vidi se da neko to sve marljivo cuva i odrzava sto se mora postovati. Javi nam se na mejl, volelu bi da te ugostimo.

  Dusan Vasiljevic

 8. GDE SE TACNO NALAZI OVAJ SALAS PLIZ????

 9. Danas sam otkrila tvoj blog i pravo je uživanje čitati tvoje tekstove. Posebno mi se dopadaju blogovi priče sa putovanja, vidi se da baš imaš dara. Htela sam kao i većina ovde da te pitam za lokaciju vodenice jer na Guglu nema ništa od podataka pa ako ti nije problem da mi odogovoriš. Da li su u pitanju samo jednodnevni izleti preko hotela ili više dana, nisam baš najbolje razumela. Pojedinačno ili u grupama. Inače radim u jednoj turističkoj agenciji u NS. Takođe zanima me da li znaš nešto više o prevozu iz Novog Sada do Vrdnika jer nema nijedne linije tamo. Rekli su mi da mogu do Iriga ili Rume pa onda za Vrdnik što je strašno jer je Vrdnik od Novog Sada 15 km.

  • Zahvaljujem na lepim rečima. Što se vašeg prvog pitanja tiče, poseta imanju moguća je samo posredstvom hotela Park, Ruma. Za više informaija kontaktirajte hotel Park putem linka u tekstu. Na vaše drugo pitanje nemam odgovor. Srdačan pozdrav!

 10. Molim Vas Nikola napisite kako se tacno dolazi do salasa..
  Veliki pozdrav! P.S Blog je za 10!

 11. Tako su ti lepe fotografije Nikoleto <3

 12. Nikad ne podelis u Citaliste haha ja sam sad, vec sam ga vise puta citala a slike su predivne. No samo udaras ceznju a mi u ovom betonu trenutno :*)

 13. Ne postoji Rivički potok, potok se zove Borkovački.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: