Kako do Svete gore i Hilandara

Budući da me je nekolicina čitalaca nakon obajvljivanja mog posta o putovanju na Svetu goru kontaktirala sa pitanjima o tačnoj proceduri odlaska na istu ( najčešće u Hilandar ) odlučio sam da u ovom postu objasnim detaljnije način odlaska, infromacije o Svetoj gori, diamontirionu ( monaškoj vizi ) itd. Ne mogu a da ne pomenem da je odlazak u Hilandar za mene bio jedan od najlepših trenutaka  u mom životu i da je osećaj nakon boravka među čempresima Hilandara, između mora, molitve i spokoja jedine monaške države na svetu za mene bio i ostao sećanje na apsolutni mir i ravnotežu kojoj nekako celoga života stremim. Sve vas kojima se ideja o odlasku na Svetu goru vrzma po glavi želim da pošaljem snažnu podršku da se odvažite i krenete u neponovljivu avanturu koja će oplemenitii vaš duh. Susret sa Hilandarom za mene je bio susret sa svojim arhetipom.

Šta treba da znate

Sveta gora je jedina monaška republika na svetu. Nalazi se u Grčkoj, na trećem prstenu poluostrva Halkidiki. Ovo je jedino mesto u Grčkoj čija je teritorija posvećena onima kojima život provode u poslušanju i molitvi. Zbog toga sa pravom nosi naziv – Sveta gora. Teritorija monaške republike prostire se na oko 50km čija najveća širina doseže oko 12km. Prirodno okruženje je izuzetnih vrednosti. Najviši vrh Svete gore je Atos, visine 2033m. Atos podseća na ogroman, šiljati kamen koji dodiruje nebo. Tokom mog boravka na Atosu, rečeno nam je da u slučaju izuzetne vidljivosti pogled doseže do Istanbula.

Kratko podsećanje iz istorije

Prema predanju, Bogordica je lično od svog sina Isusa Hrista, zatražila parče zemlje sa kog bi se uznosile molitve i živelo monaškim načinom života, dakle životom posvećenog Bogu. Po drugom predanju, na putu ka Kipru, u posetu Lazaru, Marija Djeva videvši lepote Svete gore, zamolila je Boga da joj da baš ovo mesto na poklon. Bog joj je poklonio zemlju rekavši ,, Evo ti, neka ovo mesto bude tvoja bašta i dom za one koji žele spasenje,,  Prema mitologiji, Atos je bacio stenu na Posejdona ali je stena skliznula niz njegove prste u more i tako nastade oblik Atosa.  Prvi put se spominje 885. godine u povelji cara Vasilija I koji je tada stavlja pod svoju zaštitu. Najstariji manastir na Svetoj Gori je Velika lavra koju je 963. godine osnovao Sveti Atanasije Atonski.

Kako do Svete gore

Prema protokolu monaške države, SAMO MUŠKARCIMA JE DOZVOLJEN PRISTUP dakle ŽENAMA NIJE DOZVOLJEN PRISTUP teritoriji Svete gore. Pokušaću da objasnim ovo pravilo koje u zapadnom svetu izaziva brojna neslaganja ( ljudska prava, ravnopravnost itd. ) Dakle, na Svetoj gori na snazi je AVATON ( na grčkom bi ovo značili ne kročiti, zakoračiti, zabrana pristupa ) U manastirima na kojima je na snazi AVATON što je u slučaju sa svim manastirima na Svetoj gori ženska noga ne može kročiti na unutra, u ovom slučaju na celu teritoriju monaške republike. Takođe, naglasio bih da svima onima koji imaju želju da posete Svetu goru a nisu PRAVOSLAVNE VEROISPOVESTI treba posebna dozvola i procedura je malo komplikovanija. Na Svetu goru se dolazi brodom iz Uranupolisa ili Jerisosa.

Viza ( dozvola ) za ulazak i boravak na Svetoj gori

Da bi ste uopšte došli na teritoriju Svete gore potreba vam je posebna, monaška viza ali pre svega blagoslov manastira koji želite da posetite i u kom želite da konačite. Po dobijanju blagoslova, dozvolu za boravak odnosno DIAMONTIRION preuzimate koliko se sećam u Kareji. Kada ste jednom dobili blagoslov za posetu manastiru, u ovom slučaju manastir Hilandar, najaviće Vaš dolazak Pokloničkoj kancelariji Svete gore u Uranupolisu u kojoj ćete na dan dolaska podići istu uz novčanu nadoknadu.

Cene DIAMONTIRIONA odnosno dozvole za ulazak na Svetu goru:

 • Odrasli 25e
 • Studenti, monasi, sveštena lica 10e

Blagoslov za posetu manastira i rezervacija smeštaja

Ukoliko pretpostavimo da će vaše mesto boravka na Svetoj gori biti naša najveća pravoslavna svetinja i živi muzej Srpskog naroda – Hilandar, sve što je potrebno da uradite jeste da pošaljete mejl na adresu pilgrims@hilandar.org ( mejl adresa se koristi isključivo za komunikaciju sa putnicima ) Prilikom slanja molbe za posetu Hilandaru i prenoćište ne zaboravite da u mejlu navedete sledeće podatke

 1. Ime i prezime
 2. Broj pasoša
 3. Zanimanje
 4. Datum dolaska u Hilandar
 5. Telefon za kontakt

Prevoz do Svete gore

Od Beograda do Soluna možete stići autobusom po ceni karte od 45e. Takodje postoji I direktan let na relaciji BELGRADE  – THESSALONIKI a cena karta zavisi od avio kompanije. Od SOLUNA do URANUPOLISA možete busom u 06:00, vreme dolaska u Uranupolis je oko 08:00 ( cena karte u jednom pravcu je oko 11 evra ). U Srbiji postoji par agencija koje prevoze putnike do Solun

 • Terra Travel +381 11 630-1591, +381 11 630-1592,
 • Alamanis Tours +381 11 2446022,
 • Siamos Tours +381 11 7614362, 7614363 ,

Ne zaboravite

Karte za brod ( cena 5,5e ) NE MOŽETE KUPITI NA BRODU! Karte možete kupiti SAMO u biletarnici agencije AGIOREITIKES GRAMMES koja je smeštena u samoj luci. Od pristaništa na Svetoj gori do Hilandara udaljenost je oko 10km ali to ne treba da vas brine jer ćete do Hilandara stići besplatnim manastirskim prevozom.

Svako dobro i srećan put!

About the Author

Mr.Nicolleto
Karlovački djak. Sin ravnice. Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Uvek pored Dunava. Zaljubljen u Atinu, Istanbul i Beograd. Psi i fotografija.

11 Comments on "Kako do Svete gore i Hilandara"

 1. Evo teme koja me najstrašnije nervira. Ne mogu da shvatim da je ženama negde na zemaljskoj kugli zabranjen pristup, znači to je je ultra diskriminacija po mom mišljenju. KO JE RODIO ISUSA, KO JE RODIO SVE TE MONAHE TAMO KOJI ŽIVI, KAKO JE MOGUĆE DA U 21.VEKU ŽENA NE SME NEGDE DA ODE SAMO ZATO ŠTO JE ŽENA. Jednostavno ne rezumem to pravilo i smatram da je to teški bezobrazluk. Baš me zanima kako oni znaju da životinje tamo nisu ženskog pola da li ih pregledaju ili šta, glupost. Nemam ništa protiv religije ali ovo da žene ne mogu tamo stvarno nije normalno.

  • Pravilo koje zabranjuje ženama ulazak u Svetu goru, staro je već preko hiljadu godina. To je zbog povelje iz X veka koja se obavezuje za strog zakon. Iako povelja ne pominje ženske životinje, zabrana je proširena na žene kao najjednostavniji i najpraktičniji način sprovođenja kompletnog celibata za monahe. Zabrana takođe važi i za sve ženske životinje, osim mačaka.

   Monasi imaju veliki razlog zašto drže mačke, pa čak i ženke. Drže miševe na odstojanju. Ulazak divljih životinja u manastir je veoma zabranjen, jer ne bi mogli da vode računa o njima čak ni vrlo mladi momci ne smeju da dođu na Svetu Goru, čak iako je zakon prethodnih godina postao malo “popustljiviji”. Pravila nalažu da pristup imaju samo muškarci koji su dovoljno zreli da im poraste brada

  • HAHAHAHA ne mozes i tacka take it or leave it

 2. I dalje ne razumem, hoću konkretan razlog zašto mi žene ne smemo da KROČIMO na tlo svete gore. ZAŠTO da li smo manje bitne ili šta??

  • I ja mislim da ova odluka nema veze sa Bogom. Ljudi su skloni izmisljanu i tumacenju kako im se prohte…Mislim da odluka koja zabranjuje damama dolazak u manastire nije bas po volji Majke Bozije vec da ima veze sa ljudskim umisljotinama. Ovo kao da je neki vid mrznje prema zenama koji ide to toga da im smetaju i zivotinje zenskog pola. Pitam se koliko je uopste zdravo biti u takvom okruzenju gde su sve sami muskarci, osim ako niste jedan od ,,onih,, U pravu ste ovo nije fer prema zenama ni najmanje.

   Pozdrav
   Dragan

   • Nije sve tako crno kao što ste naveli. Ženama je dozvoljen pristup Svetoj Gori sa mora, posebnim turističkim brodom kojim krstarti oko polustrva. Grčka Vlada je izglasala Avaton isto tako da nije to samo pitanje manastirske hijerarhije. Da li je fer i ne prema ženama nije na nama da odlučujemo. Svi se pravite pametni a niko da kaže nešto konkretno. Hvala pozdrav.

   • Тако је читав миленијум,и сада такве као ти то погађа…….Вређати Светогорско монаштво је ……немам речи,СРАМ ТЕ БИЛО.

 3. Vrlo glupo pravilo. Zamislite da muškarcima nije dozvoljen pristup na Vračar.. za mene je to isto.

 4. kako ti je glupo poredjenje
  uostalom vecina zena koju znam nemaju problem sa ovom odlukom ne vidim sta je tu toliko strasno,
  tamo zive monasi pa valjda oni mogu da odlucuju sta ce da rade na svojoj zemlji

 5. Ako sam dobro razumeo viza čeka u Uranupolisu ili gde? Taj deo mi nije baš jasan….

 6. Alamanis turs je najbolji, sve preporuke za njih. Profesionalni i tačni što je vrlo važno kad idete na ovakav put jer ujutru morate biti u Solunu do 6 da bi se uskrcali isti na na brod za Hilandar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: