Golubac, prestonica Dunava

 

Iako već duže vreme planiram posetu Uvcu, a kako sam od nje odustao i ovoga puta, rešio sam da subotu,  koja je sada već  za nama, za razliku od prošle koju sam proveo u krajevima Desanke Maksimović, Nikolaja Velimirovića i Justina Ćelijskog, provedem u prestonici vila, zmajeva i vampira, dakle u istočnoj Srbiji. Oduvek sam bio oduševljen slovenskom mitologijom. Uvek sam nalazio inspiraciju u religiji Starih Slovena i uvek bi me posebno tek fascinirala činjenica na koji način su tadašnji Sloveni slavili život. Ukoliko povučemo paralelu sa pravoslavljem, koje smrt smatra novim rođenjem i uvodom u večni život, shvatićemo brzo da omaž smrti nije bio vidljiv i čest u staroj, mnogobožačkoj religiji. Interesatno je tek sledeće, da su ono što mi danas nazivamo daćom Stari Sloveni nazivali stravom. Tako bi npr. posle pokojnikove sahrane bila organizovana veselja, trke, razna takmičenja, posle koje bi pobedniku bila darivana pokojnikova zaostavština. Ne znam zašto sam sve ovo gore spomenuo ali verujem da je moja ospednutost mitologijom, koliko i Vizantijom učinila da se malo udaljim od teme na koju se evo brže bolje vraćam.  Dakle, posle razmatranja mape i rute puta, odlučio sam se da popodne provedem u blizini dvora Golubane, lepe Jelene, golubova i bitaka – Golupcu.

dsc_0046

DSC_0044

DSC_0080

Put kao i većina puteva u Srbiji. Autoputem od Beograda do Požarevca, podnošljivim asfaltom, od Požarevca do Golupca – lokalnim, prepunim rupa na kolovozu sa ukupno dva putokaza ka Golupcu. Međutim, ono što će ublažiti vašu frustraciju jesu živopisni predeli, proplanci, voćnjaci, vinogradi. Posle pređenih 130km konačno stižem u Golubac.

Prvi put sam u Golupcu bio u 6. razredu osnovne škole. Tačnije, Golubac je bio mesto odmora na putu za Djerdapsku klisuru i Kladovo. Sećam se da je Marija tada uzbuđeno pitala učiteljicu Ružicu ,, Jesmo li mi na moru učiteljice,, Upravo ta rečenica za ceo život odredila je moj utisak o Golupcu. Kad god bi me neko pitao govorio bih – ,, Idi obavezno, Dunav je tamo more,, Tako je bilo i ovoga puta. Najednom, niotkuda, Dunav, plav i beskrajan, kao more. Dunav, onaj od Novog Sada, Karlovaca, Slankamena, Beograda… ovde je more.

DSC_0102

O postanku Golupca postoji više verzija a život je ono za šta verujete da jeste zato ću napisati koje slovo o verziji koja je najlepša. Naime, u jednoj od deset kula, Šešir kuli, živela je zarobljena vizantijska princeza Jelena koja je samovala i tugovala ali uz pesmu, hraneći i gajeći golubove po kojima je utvrđenje kasnije kao i sam grad dobilo ime.  Po drugoj, manje simpatičnoj verziji u dvorcu je živela lepa Golubana koja je završila neslavno, vezana na steni po naredjenju zaljubljenog paše kom ljubav nije uzvraćala. Po predanju, ptice su pojele njeno telo. Ova verzija je odvratna.

 

Koliko je stara tvrdjava još uvek se ne zna. Sa sigurnošću se ipak može reći da su prvo utvrdjenje sagradili ko drugi do Rimljani, a u samom utvrdjenju boravio je i car Dioklecijan. Posle Kosovke bitke grad je pao u ruke Turaka. Golubačka tvrdjava je trenutno u fazi rekonstrukcije koja koliko sam čuo traje već godinama. Koliko sam video, radovi teku ( godinama ) i očekuje se otvaranja luke za 15ak dana. Sama tvrdjava, odnosno kule još uvek nisu rekonstruisane i čini mi se neće skoro.  Šef gradilišta, koji više liči na pokemona nego domaćina, na molbu za pristup pristaništu a u svrhu fotografisanja  tvrdjave odvratio nas je vrlo bezobrazno i neprofesionalno. Shvativiši da sam u proteklih par godina obišao ceo svet bez ikakvog problema da nešto slikam, bez dozvole pokemona pristupio sam portu grada i fotografisao par puta veličanstvenu tvrđavu.

DSC_0119

DSC_0099

Ispred zidina ugledaćete i česmu kao i spomen ploču koju su podigli Poljaci, da dobro ste pročitali POLJACI a u čast Zaviše Crnog, koji je tu u bitci izgubio život boreći se na strani Ugara protiv Turaka. Tako je to sa nama. Drugi, u Srbiji čuvaju svoju istoriju. Nama je naša istorija nebitna, naporna i do nje nam je stalo kao do lanjskog snega. To govori o nama. Sačuvaj nas Bože nas samih.

image-0-02-01-88bad691330b4c4d6d0421fc6f57470a590a0bbc51bc07e7a3534a5fdf64ba34-V

U samom gradu, izgradjen je kej i šetalište koje pruža neverovatan užitak posetiocu. Obeležene su pešačke i biciklističke staze, a na obodima nekolicine dokove možete predahnuti uz zvuk talasa Dunava i krik galebova. Cene su nerealne. Posle prošlonedeljnog šoka i kapućina od 50,00 dinara u Valjevu, ovde je tek raj. Za 200 din u pekari nakupovaćete punu kesu peciva. Sa 200 din u Beogradu ili Vojvodini možete da umrete gladni. Tako je kako je.

Srbija je prelepa. Ne budite lenji. Napravite listu svojih 10 top destinacija u Srbiji i krenite. Sačekaće vas ljubazni domaćini, lepi ljudi i veličanstvena priroda. Moj plan je da do kraja godine obidjem 50 destinacija u Srbiji, a svoju listu napravio sam u martu, u Njujorku. Ta lista je zapravo i najbolja stvar koja mi se desila tokom boravka u Americi. Sada već brojim sitno. Srešćemo se negde.

 

About the Author

Mr.Nicolleto
Karlovački djak. Sin ravnice. Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Uvek pored Dunava. Zaljubljen u Atinu, Istanbul i Beograd. Psi i fotografija.

10 Comments on "Golubac, prestonica Dunava"

 1. Радослава | August 30, 2016 at 9:05 pm | Reply

  Otkrivas nam Srbiju na neki lepsi i zanimljiv nacin. U iscekivanju neke nove price, pozdravcic 🙂

 2. Ako budeš nekad dolazio zimi u Golubac predlažem ti da se popneš na brdo iznad Golubačkog grada jer je zimi prohodan leti je šiblje pa je vrlo teško stići gore. Kažu da ima i puno zmija leti na putu gore ali zimi je ok. Super je za fotografisanje jer vidim da voliš da škljocaš svuda kao i ja. A da, što se posta tiče na visini si zadatka kao i uvek!

 3. Evo upravo sam se vratio odatle i sta da kazem to je Srbija u malom…to sve nesto tamo ide trljavo i plasim se da ce prokockati ogromne pare koje su dobili za obnovu tvrdjave a od toga je moglo celo mesto da ozivi turisticki jer je Dunav tu bas pravo blago. Covek da se upita posle svega da li mozemo uopste nesto da uradimo kako treba u ovoj zemlji bahatosti i bezobrazluka. Jako bih voleo da ceo projekat zazivi i da se radovi zavrse jer je Golubacka tvrdjava dragulj cele Srbije ali nisam optimista jer vidim kakav je to javasluk na delu.

  • Naravno da rekonstrukcija ide traljavo, ali nije sve tako traljavo. Izvlačenje para od donacije ide kao po loju. Uvezani su izvođač i stručni nadzor, a “investitor” je jedna osoba, filolog po struci, a pare nisu njene, nego EU, pa jedan potpis investitora za neurađene radove je ništa ne košta, a ide kao ekstra profit umešanima. Da nije tako, tvrđava bi već bila završena. Računica je jednostavna. Prema projektu je cena 2.100.000 evra. Izvođač je ponudio damping cenu od 1.700.000 evra, sa idejom da ne uradi posao, jer su pojedini radovi ponuđeni za bagatelu. Projektant nije hteo da se dogovara “u četiri oka” i time ruši svoj projekat, pa su ga isključili. Sada menjaju sve, dodaju ogromne količine radova i to naplaćuju. Zato pričaju da “projekat ne valja”, jer nije predvideo krađu. Rok je istekao i uradili su samo 15% posla i maznuli pare. Sada traže još 800.000 evra, samo do proleća, a onda će na proleće dobiti još 2.100.000 evra, tako da će cela tvrđava, ako je završe po projektu, koštati 4.500.000 evra! Ali neće poštovati projekat, jer će izbaciti sve radove koji im ne odgovaraju. Pa to nije amaterska krađa od 10-20%, to je profesionalna krađa od 200%.

   • Naravno, sad je slika mnogo jasnija. Mislim i sam sam sumnjao da nešto ne štima, ali eto. Hvala za info. Radujem se završetku radova. Golubac je jedna od destinacija sa najviše potencijala u SRB..

 4. saznanje danas da si vratio blog mi je ulepsalo dana znaci brate citamo seeeee

 5. Tvrđava se ne “rekonstruiše godinama”, već su radovi počeli u jesen 2014. Biće završeni do kraja 2017. godine. Novac za rekonstrukciju tvrđave, izgradnju tunela sa obilaznicom, posetilačkog centra, obaloutvrde i neophodne infrastrukture je obezbedila EU. Bilo je problema sa projektnom dokumentacijom koja u startu nije bila dobra i kompletna, pa je tokom radova moralo da se radi i na njenoj dopuni i prepravljanju. U svakom slucaju, tvrđava će biti u potpunosti rekonstruisana. Kako se ceo kompleks još uvek vodi kao gradilište pristup nije dozvoljen. Uskoro će i to biti promenjeno.

 6. Da li ja to primećujem i botove ovde koji još brane vlast koja ne može jednu tvrđavu da obnovi već 10 godina. Šta je braćo gde je zapelo 🙂 Pa ovo je neverovatno! ISTINA je sve što piše jer sam video svojim očima nemarnost i traljavost izvođača radova, strašno.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: