Atina, korak po korak

Pre neki dan jedan moj prijatelj koji već godinama živi u Parizu tokom našeg razgovora o Momi Kaporu mi je rekao kako je Kapor jednom zapisao ,, U Hilandaru sam bio jednom i  večno,, Ovo je rečenica koja je ostala negde u mojoj podsvesti i čini mi da bih slično definisao moj odnos sa Atinom. Posla radi, u Atini sam u protekle dve godine boravio tačno 22 puta. Atina je moj drugi dom. Grad u kom mi pripada i nebo i obala.

Jednom sam boraveći u Atini zapisao – ,, Ovoj beloj, prijateljskoj Atini koja miriše na Fetu i paradajz a u kojoj mi srce uvek lupa u ritmu PixLaxa možda nedostaju krošnje trešanja duž bulevara kao one u mom dvorištu, možda mamine vanilice na kariranim stolnjacima taverni u Plaki, možda jedan ponosni Kalemegdan na jednom od ovih hiljadu brdašaca okolo jer Akropolis ne bi valjalo izmestiti. Atina te voli. Izljubi te i izgrli kad kažeš da si iz Srbije,,

Atina je grad mog spokoja. Sve moje radosti tutnje između stubova Akropolisa. Do Atine je stigla slava srpskih junaka  sahranjenih u moru oko Krfa. Do Atine je stigla beskrajna ljubav jednog naroda prema drugom. U Atini su, na sigurnom sve moje težnje i moje lične, antičke tragedije.  Atinu sam prepešačio krvavim nogama želeći što bučniji hod po pločnicima jedne veličanstvene prestonice.  Atina je jedan iz trijade gradova u kojima je deo mene.  Taj deo je večnost.

O Atini ću pisati vise puta. Za početak, u ovom postu želim da vam ukažem na par destinacija u Atini koje morate obići prlikom prve posete.  Ako se nađete u Atini, pomislićete da nema kraja znamenitostima i spomencima kulture i istorijskog nasleđa koje morate da obiđete. Možda vam se i učini da par dana nije dovoljno da biste obišli one najvažnije. I u pravu ste.

11826019_10207495856217169_216707769224287664_n

Akropolj i Parthenon

Akropolj i Partenon suvereno dominiraju Atinom. Njihova lepota i raskoš skoro nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svaki putnik, ma koliko da je umoran i pri kraju snage neće dopustiti a da poslednji atom snage ne utroši na lepotu kojom Akropolj inspiriše i pleni . Sa Akropolja puca veličanstven pogled na Atinu kao i na obližnje antičke hramove. Novi Akropolj, tačnije muzej je arhitektonsko čudo pa ga svakako vredi posetiti. Treba da znate da često po promotivnim cenama ulaznice možete kupiti po ceni jedne za obilazak oba hrama plus neke druge lokalne atrakcije. Vodiči su vam uvek na raspolaganju a cena ulaznica i tura kreću se oko 12 evra. Uvek, vrlo lako možete da rezervišete i priključite se organizovanim grupama jer u tom slučaju prevoz do Akropolja čeka vas ispred hotela.

Pirej

Grad u Grčkoj, sastavni deo ,, Velike Atine,, udaljen od njenog centra oko 9 km, smešten na malom poluostrvu. Poznat je kao glavna luka Grčke ali i jedna od najvažnijih luka Evrope. Restorani su sjajni, turistička ponuda prebogata, vredi posetiti.

Plaka

Plaka je područje starih, krivudavih ulica oko Akropolja. Poznata je po svojim dobrim restoranima, prodavnicama, ali i prelepoj lokalnoj arhitekturi. Često je krcata turistima ali kažu da je baš u tome njena draž. Prošetajte Plakom, razgledajte ili jednostavno bacite sidro u nekom od lokalnih kafića, naručite frappe i opustite sva svoja čula.

Trg Sintagma

Srce Atine. Središte svih važnih događaja. Prostrani plato prepun turista, zabave, dešavanja, života. Mesto najluksuznijih hotela u Atini. Dnevna ,, Smena garde posebno privlači pažnju turista. Vredi prošetati glavnim trgom Atine.

Likavitos

Malo brda idealno za beg od stvarnosti i gradske vreve sa kog se pruža neverovatan pogled na panoramu Atine. Samo brdo je omiljena turistička destinacija, a datira i pominje se još u davnim legendama. Brdo na vrhu ima i otvoren amfiteatar koji je često centar dešavanja mnogih muzičkih i drugih destinacija.

 

About the Author

Mr.Nicolleto
Karlovački djak. Sin ravnice. Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Uvek pored Dunava. Zaljubljen u Atinu, Istanbul i Beograd. Psi i fotografija.

12 Comments on "Atina, korak po korak"

  1. lepe fotke i dobar tekst. poz

  2. “O Atini cu pisati vise puta”….jedva cekam.

  3. Preskup je ulaz na Akropolis. 25e je sada, bas deru

    • Ako treba da biram između Atine i Soluna onda je Solun u prednosti. Mnogo je jeftiniji, lakše se dođe i ljudi u Solunu su više prjateljski raspoloženi nego Grci u Atini. Generalno oblast Grčke Makedonije mi se više sviđa nego Atina

  4. Divan post. Pisite ih sto vise i cesce, jedva cekamo.

  5. Super! Idem u Atinu za NG, dobro će mi doći tvoj tekst 🙂

  6. Volela bih da posetim Atinu, a nakon ovog teksta želim što pre da krenem u otkrivanje ovog magičnog grada!

    P.S. Sviđaju mi se mnogo tvoji postovi i način kako pišeš, samo tako nastavi!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: